Runequest

figut3.jpg Runequest on fantasia-aiheinen roolipeli, joka on julkaistu vuonna -78. Pelistä on sittemmin tehty useita uusia versioita. Aikanaan pelin kolmosversio suomennettin, ja Fantasiapeleistä sen voi vielä mahdollisesti ostaa.

Wikipedian kertomaa runequestista : Wikipedia:Runequest

Nysalorin sivuilta löytyy paljon tarinaa Runequestista, mm. Runequestin historia, sekä kaikkea muutakin kivaa. Kannattaa vilkaista.

Runequest perustuu ns. prosenttisysteemiin, joka tarkoittaa sitä että taistelu- ja kykyheitoissa heitetään d100 nopalla (satasivuisella nopalla siis, käytännössä kahdella 10-sivuisella), ja tulosta verrataan pelihahmon taitoon kyseisessä kyvyssä. Pelinjohtaja voi määrätä + tai - prosentteja heittoihin vaikeustason mukaan.

Runequestissa on kaikila hahmoilla seitsemän ominaisuutta (voima, koko näppäryys, ruumiinrakenne, äly, mahti, karisma) jotka hahmonluonnin alussa saadaan arpomalla. Pelissä on lisäksi melkoinen määrä taitoja mitä hahmot voivat osata. Taitojen perusosaaminen määrittyy hahmon ominaisuuksien mukaan, mutta niitä voi (ja täytyy) myös kehittää paremmaksi.

Esimerkki taidon käytöstä : Marlacin kiipeämistaito on 54%. Hän yrittää kiivetä puuhun, jossa on joitakin oksia. Pelinjohtaja määrittelee kiipeämisen vaikeustasoksi normaalin, joten Marlacin täytyy saada 54 tai vähemmän - hän heittää 52 ja onnistuu. Myöhemmin Marlac yrittää kiivetä susilauman jahdatessa toiseen puuhun. Tilanne on yllättävä, ja läheisessä puussa ei ole kiipeämistä helpottavia oksia, joten pelinjohtaja määrää heittoon -10% vaikeutuksen, jolloin Marlacin täytyy saada 44 tai vähemmän onnistuakseen. Marlac heittää 52 eikä täten onnistu kiipeämään puuhun ennen kun sudet saavuttavat hänet.

Hahmoilla ei ole vain yksiä kestopisteitä, vaan eri ruumiinosilla on kestopisteet erikseen. Taistelussa ensin hyökkääjä heittää oman asetaitonsa. Jos hän onnistuu, voi vastustaja puolustautua mikäli hänellä on toimintoja jäljellä. Vastustaja puolustautuu torjunta tai väistötaidollaan. Jos puolustautuminen epäonnistuu, heittää sen jälkeen hyökkääjä osumapaikkaheiton mikä kertoo mihin ruumiinosaan hyökkäys osuu, sekä vielä vahinkoheiton.

Runequest on melkoisen pikkutarkka peli ja vaatii melkoisen paljon heittoja, ja pientä näpräämistä. Siten se ei ole kaikkein nopein peli pelata, mutta vastapainoksi se on erittäin pikkutarkka ja "realistisen" oloinen. Realismi on toki näennäestä, mutta Runequest antaa hyvin todentuntuisen vaikutelman.

Runequest-pelissä maailma missä pelataan on Glorantha (oletuksena siis) - vaarallinen ja kesytön paikka, josta löytyy hirviöitä, kaaoksen olentoja, suuria erämaita, kaupunkeja - kaikkea mahdollisa. Glorantha on hyvin maaginen maailma, lähes jokainen asukki osaa edes jonkinverran taikuutta. Glorantha on myös erilaisten kulttien ja jumalten maailma.

figut1.jpg

Maailmasta löytyy ihmisiä, peikkoja, haltioita kääpiöitä ja monia muita älykkäitä rotuja. Kuitenkin, maailma on hyvin erilainen kuin esimerkiksi Keskimaa on.

Runequestissa pelaajat eivät ole mitään yli-ihmisiä - taistelussa yksikin lyönti voi tappaa hyvinkin kovan soturin, ja tipahtaminen 15 metrin korkeudesta tietää melko varmaa kuolemaa. Hahmon kestopisteet eivät juurikaan pelin aikana nouse, joten mitään jumalia pelaajista ei tule, vaan kuoleminen on aina mahdollista. Taistelu- ja muut taidot toki nousevat ja tätäkautta selviäminen on helpompaa.

Runequest on erinomainen roolipeli fantasiapelaamiseen - sopivan yksinkertaiset säännöt, sopivasti realismia ilman että tarvitsee kuitenkaan liian pilkuntarkasti kaikkea tehdä. Prosenttisysteemi on hyvä järjestelmä, varsinkin kun pelinjohtaja käyttää sopivasti vaikeusasteita heitoissa.

Runequestin eri versiot

Runequestista on sen pitkän historian aikana julkaistu kuusi eri versiota. Tässä muutama perusasia uudemmista.

Runequest 6 (RQ6, The Design Mechanism)

Vuoden 2011 lopulla Mongoose luopui tai menetti oikeutensa Runequestiin. The Design Mechanism hankki oikeudet itselleen ja julkaisi jälleen uuden version Runequestista, nimeten uuden version ytimekkäästi nimellä Runequest 6. Tämä on uusin tällä hetkellä julkaistu Runequestin versio. kirja on englanninkielinen.

Uusi versio on hyvin paljon yhteneväinen RQ5:n kanssa. Pieniä säätöjä ja viilailuja on tehty, mutta ei mitään maata järisyttävää. Ohjekirja on yksi paksu opus, missä on kaikki.

Mongoose Runequest II (RQ5)

Vuoden 2010 alkupäivinä Mongoose julkaisi toisen version Runequestista. Mongoose Runequest II on paranneltu versio edellisestä versiosta, ja hommassa on keskitytty korjailemaan edellisen version puutteita ja tehty pelistä samalla ehkä enemmän vanhojen RQ2 ja RQ3 pelien tuntuinen.

MRQ2 on saanut maailmalla melkoisen hyväksyvän ja suopean vastaanoton edellisosaan verrattuna, onpa sitä kehuttu jopa parhaaksi Runequest-versioksi ikinä. Monet vanhat Runequest-fanit eivät pitäneet Mongoosen ensimmäisestä Runequestista sen muutamien juttujen takia (fyysiset riimut, taistelun parit epäselvyydet suurimpina murheina). Tämä kakkosversio korjaa nämä asiat heinosti. Itse olen aina tykännyt myös MRQ1:stä, mutta kyllä kakkosversio paransi peliä vielä hieman.

Mitä sitten MRQ2:ssa on uutta? No, taistelu on muuttunut hieman taktisemmaksi, mukaan on tullut taistelumanoveerit, joilla voidaan tehdä kaikenlaista hienoa, esimeriksi lävistävä lyönti tai vihollisen aseistariisuminen. Taikuuden lajit ovat muuttuneet lähemmäs Gloranthaa, ja niitä on yksinkertaistettu mukavasti. Kaikenlaisia pieniä muutoksia on siellä sun täällä, esimerkiksi haarniska ei vaikuta enää suoraan taitoprosenttiin, vaan se hidastaa ja haittaa liikkumista vain jonkin verran.

Jos tykkäsit MRQ1:stä, luultavasti pidät myös uudesta MRQ2-versiosta. Jos et pitänyt MRQ1:stä, vaan pidit enemmän vanhasta RQ3:sta, luultavasti silti pidät MRQ2:sta, koska se on tunnelmaltaan niin aitoa Runequestia kuin vain olla voi. Suosittelen kokeilemaan.

Tein muuten uuteen MRQ2:een suomennetun "Pelinjohtajan aputaulukot" listan missä on kirjoitettu neljälle A4:lle tärkeimmät taulukot ja muut pelistä. Taistelumanoveerit ovat hyödyksi myös pelaajille ensimmäisillä pelikerroilla. Taulukot voi ladata tiedostot-osiosta. Huomaa että lomakkeet-kohdasta löytyy myös uusi hahmolomake.

Kun Mongoose luopui Runequest nimestä, he julkaisivat pelistä uuden version nimellä Legend. Peli on täsmälleen sama, mutta kaikki viittaukset Runequest nimeen ja Gloranthan maailmaan on poistettu. Legend roolipeli on saatavilla PDF dokumenttina erittäin edulliseen hintaan, joten Runequest-peliin tutustumisen voi hoitaa halvalla.

Mongoose Runequest II:n löyty todella runsaasti oheismateriaalia.

Mongoose Runequest (RQ4)

Mongoose julkaisi vuonna 2006 uuden version Runequestista. Mielestäni RQ4 korjasi suurimmat RQ3:sen ongelmat, joten jonkin verran parempaan suuntaan mentiin. Kuitenkin, tässä versiossa oli melko paljon uusia ongelmia.

Huomaa että kutsun tätä versiota nimellä RQ4, koska se on neljäs virallisesti julkaistu Runequest. Netissä löytyy erillinen Runquest 4 draft, mikä pohjautuu Avalon Hillin Runequest 3:een eikä sillä ole mitään tekemistä Mongoose Runequestin kanssa.

Runequest 3 (Avalon Hill)

runequest3.jpg Vaikka pelin valmistaminen on lopetettu jo todella kauan aikaa sitten, sen suomenkielistä versiota on vielä saatavilla. Sitä myydään nimellä "Runequest 2. laitos". Systeemi on toimiva, joten suomenkielistä roolipeliä halajavalle ihan suositeltava vaihtoehto. Peliä on myynnissä ainakin Fantasiapeleissä sekä Roolipelit.net portaalissa. Hinta jossain 25 euron hujakoilla. Pelipaketti sisältää Pelaajan kirjan, joka sisältää tiedot pelihahmon luomisesta, pelimekaniikasta sekä taikuudesta, Pelinjohtajan kirjan, jossa on tiedot olennoista, pelinjohtamisesta sekä purjehduksesta, joitain lomakkeita pelin apuvälineiksi sekä sarjan noppia.

Saatavilla olevaa ateriaalia Runequest 3:een. Osan saatavuus on kyllä todella huono. Itselleni lähinnä sydäntä peruspaketin lisäksi on Riimumestarin kirja, Auringon Kreivikunta sekä Aarnikotkien saari.

 • Auringon kreivikunta

- Kirja sisältää tietoa Pavisin alueesta, sekä alueelle sijoittuvia seikkailuja. Mielenkiintoinen paikka, ja kirjassa on mukavasti tietoa. Tämö kirja yhdessä omenakujan kanssa on aika mukava aloituspaketti.

 • Aarnikotkien saari

- Kirjassa on kuvattu Aarnikotkien saari, paikka joka on vaarallinen ja täynnä seikkailtavaa. Kaikki saaren seikkailut eivät sovellu aloittelijalle. Saarella on paljon seikkailtavaa, ja paljon ideoita omien seikkailujen tekemiseen. Hyvä pakkaus, vaikka ei sijoitukaan Gloranthaan (vaikka se voidaan sinne silti sijoittaa).

 • Riimumestarin kirja

- Riimumestarin kirjassa on lisäsääntöjä, uusia hirviöitä, taikoja sekä uusi taikuuden muoto: riimutaikuus. Valitettavasti kirjan saaminen voi olla todella vaikeaa - sitä ei ole enää myynnissä oikeastaan missään. Kannattaa ehkä katsoa huuto.net:istä josko jostain löytyisi. Vaihtoehtona tälle voisi olla englanninkielinen Deluxe Runequest joka sisältää suurinpiirtein Riimumestarin kirjan lisäykset. Myöskin, joissain vanhoissa Magus-lehdissä on riimumestarin kirjan asioita. Harmi sinällään, sillä kirjassa on paljon hyödyllistä materiaalia.

 • Omenakuja

- Omenakuja on Runequest-kirja, joka sisältää kaksi aloittelijalle sopivahkoa seikkailua. Kirjaa on myytävänä noin 10 euron hintaan. Kohtuullisen hyvä paketti.

 • Glorantha-paketti

- Glorantha-paketissa on kuvattu Glorantha-maailma, joka on Runequestin virallinen pelimaailma. Glorantha on vaarallinen paikka, täynnä hirviöitä ja seikkailuja. Esimerkiksi Omenakuja ja Auringon Kreivikunta sijoittuvat Gloranthaan, ja tämä paketti antaa maailmasta lisätietoja. Paketissa ei sinällään ole yhtään seikkailua, mutta paljon muuta tietoa. Paketti sisältää kolme kirjaa: Glorantha kirja, Genertela kirja, Pelaajan opas Gloranthaan; sekä Genertelan kartan.

 • Vanhat rodut

- Kirjassa on kuvattu Gloranthan vanhoja rotuja: Haltiat, Kääpiöt ja Broot, sekä muita vähäisempiä vanhoja rotuja.

 • Gloranthan kultit

- Kirjassa kuvataan Gloranthan kultteja (uskontoja). Joita onkin melkoisen monta

 • Kauhun ja pimeyden kultit

- Kirjassa kuvataan lisää kultteja Gloranthaan: Tällä kertaa "pahoja" kultteja

 • Gloranthan olennot ja salaisuudet

- Lisää olentoja Gloranthaan, sekä muita salaisuuksia

 • Peikkomaat

- Nimensä mukaisesti kirjassa kuvataan peikkojen tapoja ja asuinseutuja.

 • Sienekkäät

- Peikko-seikkailuja. Tätä pakettia minä en omista, joten tästä en tiedä sen enempää

 • Käärmepiipun syvänne

- Vaikea Gloranthaan sijoittuva seikkailu. Vain edistyneille pelaajille, kuolema koittaa melko varmasti.

Add a comment

HTML code is displayed as text and web addresses are automatically converted.

This post's comments feed